Općina Podgora u suradnji s Hrvatski Crveni križ izražava duboku zabrinutost zbog eskalacije sukoba u Ukrajini te kao dio Međunarodnog pokreta Crvenog križa

i Crvenog polumjeseca (Pokret), najveće globalne humanitarne mreže, aktivno su uključeni u pomoći oko obnavljanja obiteljskih veza te zbrinjavanja izbjeglica.

Prema trenutnim predviđanjima, moguće je očekivati veći broj izbjeglica iz Ukrajine u Poljsku, Slovačku, Mađarsku, Rumunjsku i Hrvatsku.  GDCK Makarska – Interventni tim je u stalnoj koordinaciji sa HCK posljednjih 10 dana,  te su poduzete pripremne radnje uspostavljanja sustava evidentiranja SVIH osoba pristiglih iz Ukrajine na područje Makarskog primorja .

Ovim putem želimo obavijestiti na području Makarskog primorje da UKOLIKO imaju bilo kakva saznanja o dolasku obitelji iz Ukrajine bilo u svoje stanove, kuće za odmor ili kod drugih obitelji, da nam isto dojave na slijedeće kontakte :  Mobitel – 095 82 38 952, 099 48 49 100 , Email – This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. , kako bi mogli provesti evidenciju, pružiti psihosocijalnu podršku te vidjeti što im je sve još potrebno ( zdravstvena – socijalna skrb, predškolsko-školsko obrazovanje i sl. ) za što mirniji  boravak.

Naš kontakt volonter GDCK Makarska za područje Podgore je Ino Vela mob : 097 78 33 653 kojeg  smo aktivirali obzirom na udaljenost, a sve kako bi što profesionalnije, humanije i pravovremeno reagirali kada se izbjeglice pojave.

Obzirom da je nemoguće predvidjeti trajanje oružanih sukoba u Ukrajini, skrećemo Vam pozornost na osjetljivost informacija kojima ćemo raspolagati, te Vas molimo da koristite gore navedene adrese za komunikaciju sa Interventnim timom GDCK Makarska.

U nadi da će se rat što prije završiti, a izbjeglice iz Ukrajine dolaziti isključivo kao naši prijatelji turisti,

Vaša Općina Podgora